- آذر 2, 1400
- اخبار, مقالات شنوایی و کم شنوایی
پیرگوشی یا کم شنوایی مربوط به سن ، در اثر افزایش سن در بزرگسالان اتفاق می افتد. پیرگوشی، یک کاهش شنوایی حسی-عصبی برگشت ناپذیر است.که به دلیل تحلیل رفتن حلزون گوش یا ساختارهای مرتبط با آن در گوش داخلی یا اعصاب شنوایی ایجاد می شود.
افت شنوایی بیشتر در فرکانس های بالا دیده می شود. علت پیرگوشی می تواند مجموعه ای از عوامل ژنتیکی، قرار گرفتن در معرض صدای بلند و تغییرات پاتوفیزیولوژیکی مربوط به پیری باشد.درمان پیر گوشی با سمعک ، امکان پذیر است.امروزه با پیشرفت علم، تکنولوژی های مختلف سمعک برای افزایش راحتی شنیداری کم شنوایان وارد بازار شده اند.
پیرگوشی چیست؟
کاهش شنوایی مربوط به سن (یا پیرگوشی)، افت شنوایی تدریجی در هر دو گوش است.یک مشکل رایج گوش به دلیل کهولت سن است.و معمولا منجر به کم شنوایی در صداهای دارای فرکانس بالا (صداهای زیر) میشود. از هر 3 بزرگسال 65 تا 74سال یک نفر دچار کاهش شنوایی ناشی از پیری است.چون کم شدن شنوایی به تدریج اتفاق می افتد بعضی در اوایل آن متوجه نمیشوند.
با گذشت زمان، فرد ممکن است صداهای دارای فرکانس پایینتر را نیز واضح نشنود. افراد مبتلا به پیرگوشی اغلب بیان میکنند که گفتار را می شنوند، اما واضح نیست و متوجه نمی شوند.گویا گوینده مِنمِن میکند یا زیر لب چیزی میگوید.
پیرگوشی دومین بیماری شایع در کنار آرتروز در افراد مسن است.

علل ایجاد پیرگوشی چیست؟
پیرگوشی ممکن است به دلیل عوامل محیطی ،ژنتیکی، بیماریها و انواع خاصی از داروها ایجاد شود و یا این موارد باعث بدتر شدن آن بشوند.
عوامل محیطی
قرار گرفتن در معرض نویز محیطی مثل موسیقی بلند یا سر و صدای زیاد در محیط کار،سر و صدای کارگاههای ساختمانی، صدای دستگاه چمنزنی، تیراندازی و ابزارها و وسایلی که صدای بلند تولید میکنند،از دلایل محیطی پیر گوشی محسوب میشود.
عوامل ژنتیکی
عوامل ژنتیکی نیز در برخی از افراد با افزایش سن می تواند باعث این نوع آسیب به گوش شود.
سایر عوامل
علل دیگری که میتواند منجر به پیر گوشی شود، عبارتند از:
- دیابت
- فشار خون بالا
- بیماریهای قلبی
- اختلال در گردش خون
- سیگار کشیدن
این بیماریها میتوانند در شنوایی تاثیر بگذارند. زیرا باید به سلولهای موئی گوش خونرسانی به خوبی انجام شود.
داروها
برخی از داروهای از جمله بعضی آنتیبیوتیکها، آسپیرین و داروهای شیمی درمانی بر روی گوش و عصب شنوایی اثر سمی دارند. در نتیجه این داروها ممکن است سبب پیرگوشی شوند.
علائم کاهش شنوایی مربوط به سن چیست؟
شایعترین علائم کاهش شنوایی مربوط به سن عبارتند از:
- گفتار دیگران برایشان گنگ یا مبهم است.
- تشخیص صداهایی، مانند “س” یا “ث” دشوار است.
- درک مکالمات سخت است، به خصوص وقتی در محیط پر سر و صدا باشند.
- صدای مردان را راحت تر از زنان میشنوند.
- بعضی از صداها برایشان بیش از حد بلند و آزار دهنده است.
- وزوزگوش (صدای زنگ در گوش) در یک یا هر دو گوششان ممکن است ایجاد شود.
اگر شما یا اطرافیانتان دارای علائم پیرگوشی هستید.میتوانید با مراجعه به مرکز شنوایی دلآوا واقع در خیابان قائم مقام فراهانی منشا مشکل شنوایی خود را پیدا کنید.و برای درمان آن از متخصصان ما مشاوره های لازم را دریافت کنید.
کم شنوایی مربوط به سن چگونه تشخیص داده می شود؟
فرد سالمندی که دچار کم شنوایی تدریجی در هر دو گوش است، پزشک در تشخیص خود به احتمال زیاد به پیرگوشی مشکوک میشود.
پزشک قبل از تشخیص قطعی پیرگوشی، ابتدا مجرا و پرده گوش را معاینه میکند. تا وجود جرم گوش، التهاب و عفونت را در گوش بررسی کند. که مطمئن شود احساس گرفتگی گوش به دلیل این موارد نباشد. در صورت نیاز به بررسیهای بیشتر، پزشک معمولا فرد را به شنواییشناس ( ادیولوژیست ) ارجاع میدهد.
شنواییشناس با انجام تست شنواییسنجی و دیگر آزمونهای شنوایی نوع و میزان کم شنوایی فرد را مشخص میکند.و در نهایت بررسی میکند که آیا فرد مبتلا به پیرگوشی است.

درمان پیرگوشی چگونه است؟
معمولا درمان موفقیتآمیز پیرگوشی به زمان و صبر نیاز دارد.
افرادی که میتوانند در این شرایط به افراد مبتلا به پیرگوشی کمک کنند شامل متخصصان زیر هستند:
- پزشک متخصص گوش و حلق و بینی
- شنواییشناس
- متخصص طب سالمندی
بسیاری از مبتلایان پیرگوشی بعد از گذشت چند سال، بهمحض بدتر شدن علائم، به دنبال درمان هستند. ممکن است افراد از میزان کم شنوایی خود آگاه نباشند. چون بهتدریج اتفاق میافتد.
همچنین برخی افراد نمیدانند که میشود پیرگوشی را درمان کرد. برخی از افراد به دلیل فکر و نظر دیگران تمایلی به استفاده از سمعک ندارند. در بعضی موارد هم افراد فقط در صورت اصرار اعضای خانواده به دنبال معالجه هستند.
هیچ داروی تاییدشدهای وجود ندارد که بتواند افت شنوایی ناشی از پیرگوشی را بازگرداند. نوع کم شنوایی در اثر پیرگوشی معمولا کم شنوایی حسیعصبی است.
گزینههای درمانی برای پیر گوشی شامل موارد زیر است:
- سمعک.
- دستگاههای کمکی، مانند برنامههای تلفن همراه که گفتار را به متن تبدیل میکند.
- آموزش خواندن گفتار (برای استفاده از نشانههای دیداری برای تعیین گفتهها).
- روشهایی برای جلوگیری از موم اضافی در گوش خارجی.
سمعکها برای افرادی که در موقعیتهای پُر سر و صدا مشکل شنیدن دارند مفید است .سمعک یک وسیله الکترونیکی است که در داخل گوش یا پشت گوش قرار میگیرد.
اجزای سمعک شامل میکروفون، تقویتکننده و رسیور (بلندگو) است. میکروفون صدا را دریافت میکند، تقویتکننده صدا را تقویت میکند و رسیور آن را به گوش منتقل میکند.
افراد مبتلا به پیرگوشی میتوانند از سمعک های نامرئی و پشت گوشی استفاده کنند. در مواردی که بینایی و مهارت دست فرد سالمند ضعیف باشد.سمعک پشت گوشی گزینه بهتری است.

برای جلوگیری از پیرگوشی چه کاری می توانم انجام دهم؟
مهمترین راه جلوگیری از کم شنوایی مربوط به سن، محافظت از شنوایی است. از صداهای بلند پرهیز کنید و میزان تماس با صدا را کاهش دهید.
در انتها
پیرگوشی با هیچ دارویی قابل درمان نیست.دورههای درمان و تکنیکهای مدیریت علائم میتوانند کیفیت زندگی فرد را تا حد زیادی بهتر کند. استفاده از سمعک و بهتر شنیدن نیز میتواند احساس منزوی شدن، استرس اجتماعی، افسردگی، اضطراب و مشکلات اعتماد به نفس را کم کند.
پیرگوشی با گذشت زمان بدتر میشود و مهم است كه فرد بهطور منظم تحت نظر باشد.تا برنامههای درمانی و توانبخشی او با توجه به تغييرات و متناسب با نيازهایش تغيير يابد.
کلینیک شنوایی دلآواسمعک با داشتن متخصصان شنوایی، جامع ترین خدمات را به مراجعینش ارائه میدهد.یکی از خدمات ما برای افراد سالمند تجویز سمعک در منزل میباشد. اگر شما علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش درمانی مرکز دلآواسمعک هستید؛ با ما تماس بگیرید.