- بهمن 4, 1400
- اخبار, مقالات گوش
در میسوفونیا یا صدا بیزاری ممکن است برخی از ناهنجاریهای مغزی موجب آزار و اذیت فرد در برابر بعضی صداهای خاص شود. و ریشه در اختلالات روانی فرد دارد.
میسوفونیا یا صدا بیزاری به معنی نفرت داشتن از صدایی خاص است. در این حالت افراد با شنیدن صداهایی که از آنها متنفر هستند روانشان بهم میریزد و عصبانی و مضطرب میشوند. همچنین ممکن است فرد به صدای نفس کشیدن و یا آدامس جوییدن اطرافیانش حساس باشد. در این صورت روابط شخصی فرد نیز دچار اختلال می شود. جالب است بدانید که این مشکل بیشتر به صداهای ایجاد شده از طریق دهان برمیگردد.
علت میسوفونیا یا صدا بیزاری چیست؟
به دلیل کمیاب بودن این اختلال افراد کمی از آن مطلع هستند.تحقیقات نشان میدهد که برخلاف تصور بسیاری از روانشناسان علت میسوفونیا یا صدا بیزاری فقط اختلالات عصبی و روانی نیست. بلکه میتواند ژنتیکی هم باشد. متخصصان این مشکل را به این شکل توجیه کرده اند. مغز هنگام دریافت بعضی صداها، نمیتواند آنها را به درستی دریافت و پردازش کند.برای همین افراد چنین واکنشهایی نشان میدهند.
نشانه ها و راه تشخیص این اختلال
برخی از نشانههای آن عصبانیت شدید ، خشم ، نفرت ، وحشت ، ترس ، ناراحتی ، پریشانی می باشد. همچنین تمایل به فرار هنگام شنیدن صداهایی مثل جویدن آدامس، تخمه شکستن، صاف کردن گلو، هورت کشیدن، سرفه یا فین فین کردن مداوم، صدای تایپ، صدای تق تق مداوم، صدای باران یا صدای گریه بچه دارند. توجه داشته باشید که آزرده شدن از شنیدن صدای ناخن بر روی تختهی گچی از علائم صدابیزاری نیست. زیرا در این بیماری افراد به صداهایی واکنش نشان میدهند که برای دیگران عادی است و آزاردهنده نیست.

چگونه با اختلال صدابیزاری کنار بیاییم؟
برای اینکه بتوانید با این مشکل کنار بیایید و زندگی راحتی داشته باشید.باید چند نکته را رعایت کنید:
- گوش دادن به موسیقی
- ترک محیط
- تنفس عمیق
- مطرح کردن شرایط خود برای دیگران در هنگام بروز مشکل
- استفاده از نویز سفید
- استفاده از هدفون
- اقدام به درمان
آیا استرس با میسوفونیا رابطه دارند؟
متاسفانه میسوفونیا با استرس ارتباط مستقیم دارد. میسوفونیا میتواند سبب افزایش استرس در افراد شود. و همچنین استرس نیز میتواند سبب افزایش اختلالات میسوفونیا شود. بنابراین مدیریت استرس در افراد مبتلا به این بیماری اهمیت بسیاری دارد.
راه های درمان
باید بدانید که برای این اختلال درمان قطعی وجود ندارد. و می تواند تا آخر عمر زندگی فرد را مختل کند. اما میتوان با برخی روشها این مشکل را کنترل کرد:
- درمان تی آر تی: در این روش افراد یاد میگیرند تحمل بیشتری برای شنیدن صداهای آزاردهنده داشته باشند.
- درمان شناخت رفتاری: در این حالت افراد یاد میگیرند واکنشها و عکسالعملهای خود را هنگام شنیدن صداهایی که برایشان آزاردهنده است، بشناسند. با داشتن شناخت کافی بهتر میتوانند رفتار خود را کنترل کنند.
- مشاوره: یکی از اصلیترین راههای کنترل این اختلال رفتن به جلسات مشاوره می باشد. در این جلسات علاوه بر فرد مبتلا باید اعضای خانواده نیز حضور داشته باشند. زیرا این بیماری کل اعضای خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد. در این روش با کمک مشاور فرد نحوه کنترل خود در برابر صداهای آزاردهنده را یاد میگیرد.
جمعبندی
میسوفونیا یا صدا بیزاری در دسته بیماریهای پزشکی طبقه بندی نمیشود. به همین دلیل اگر به این اختلال دچار هستید نگران نباشید. به راحتی میتوانید با کارهای زیر شرایط را کنترل کنید:
- گوش دادن به موسیقی
- ترک محیط
- تنفس عمیق
- مطرح کردن شرایط خود برای دیگران در هنگام بروز مشکل
- استفاده از نویز سفید
- استفاده از هدفون
- اقدام به درمان (تی آرتی، مشاوره، شناخت رفتاری)
جهت انجام ارزیابی های تخصصی شنوایی و تجویز و تنظیم سمعک میتوانید با هماهنگی قبلی به صورت حضوری به مرکز شنوایی دلآوا سمعک مراجعه کنید.و یا به صورت غیر حضوری از مشاوره رایگان کلینیک ما بهره مند شوید.