- بهمن 11, 1400
- اخبار, مقالات شنوایی و کم شنوایی
مشکلات شنوایی در مشاغل که بیشتر در معرض سر و صدای زیاد و شدید هستند سبب آسیب و از دست دادن شنوایی و یا وزوز گوش می شود.
با برخی اقدامات میتوان آسیبها و مشکلات شنوایی در مشاغل آسیب زا را کاهش داد. در این مطلب شغل هایی که بیشترین آسیب را به سلامت گوشها و حس شنوایی وارد میکنند، معرفی کرده ایم:
شنوایی یکی از مهمترین و حیاتیترین حواس است. به طوری که تمام موجودات زنده برای ادامه حیات و رشد و پیشرفت به این حس نیاز دارند. بنابراین باید از شنوایی مراقبت ویژهای شود. اما مشکلات شنوایی در مشاغل که بیوقفه در معرض سر و صدا هستند بیشتر در معرض آسیب و از دست دادن شنوایی می باشند.
از دست دادن قدرت شنوایی
پیری و قرار داشتن در معرض سر و صدای شدید می تواند سبب از دست دادن حس شنوایی شود. شدت آسیب نیز به شدت و بلندی سر و صدا بستگی دارد. به صورت کلی، هر مکالمه عادی حدود ۶۰ دسیبل صدا تولید میکند. انستیتوی ملی ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا (NIOSH) میزان صدای سالم برای گوش انسان را ۸۵ دسیبل تعیین کرده است. افرادی که در محیط کار در معرض صدای بالای ۸۵ دسیبل به صورت ممتد قرار دارند در معرض از دست دادن شنوایی هستند.
مشکلات شنوایی در انتظار صاحبان این مشاغل
بیشتر افراد در زندگی روزمره خودشان را با سر و صدای ملایم تا متوسط وفق میدهند. فعالیتهای شغلی نیز معمولاً منبع اصلی صداهای شدید و ممتد است. در نتیجه تعداد کارگران و افرادی که در محیطهای کاری به تدریج با مشکلات شنوایی مواجه میشوند و حتی شنوایی خود را از دست میدهند کم نیست.

آهنگران
آهنگری یکی از مشاغلی است که بیشترین تأثیر را در کاهش تدریجی شنوایی دارد. در محیط کار آهنگران با ابزار و فلزاتی سر و کار دارند که صداهایی با بیش از ۱۰۰ دسیبل تولید میکنند. این سر و صداها معمولاً برای آهنگرها عادی است و معمولاً آن را نادیده میگیرند. انستیتوی ملی ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا (NIOSH) تأکید میکند که ۸۶ درصد آهنگرها به طور دورهای در معرض ابزارها و دستگاههای آسیبرسان قرار دارند. بنابراین احتمال کم شنوایی در آهنگرها بالاست. این افراد باید در طول کار برای حفظ سلامت گوشهایشان اقدامات پیشگیرانه را جدی بگیرند.
خدمه پرواز
یکی از مکانها با بیشترین میزان سر و صدا و شدت معمولاً بالای ۸۰ دسیبل فرودگاهها و باندهای پرواز هستند. همچنین خدمه پرواز در حین بلندشدن هواپیما در معرض صدایی بیشتر از ۱۳۰ دسیبل قرار می گیرند. تأثیر این سر و صدا روی مهمانداران نیز آسیبهای ساختاری در سطح پرده صماخ و آسیبهای حسی حرکتی در حلزون گوش است.
اهالی موسیقی
کم شنوایی و ناشنوایی جزو خطرات رایج در بین موسیقیدانها است. در واقع ۳۰ تا ۵۰ درصد آرتیستها درگیر مشکلات شنوایی میشوند. شدت و پیشرفت مشکل هم به نوع موسیقی، نوع آلات موسیقی و محیطی که این ابزار در آن قرار دارند بستگی دارد. به صورت کلی، شدت صدا در کنسرتهای موسیقی و یا استودیوها بین ۱۰۰ تا ۱۱۵ دسیبل است. که بیشتر از ۳ ساعت نیز به طول می کشد. با ۱۰ تا ۲۰ دقیقه قرار گرفتن در معرض این سر و صدا، خطر از دست دادن شنوایی دائمی افزایش مییابد. این خطر در بین موسیقیدانانی که از وسایل محافظتی گوش استفاده نمیکنند به مراتب بیشتر است.
دامپرورها و کشاورزها
افرادی که در کار کشت و زراعت هستند یا دامپروریها کار میکنند.نیز جزو افرادی هستند که بیشتر در معرض کاهش شنوایی قرار دارند. وسایل و ماشینآلات در کشاورزی یا دامپروری سر و صدای زیادی تولید میکنند. شدت آن بین ۹۰ تا ۱۱۰ دسیبل تخمین زده شده و این مقدار بیش از محدوده قابل تحمل فیزیولوژیکی انسان است. علاوه بر صدای دستگاه ها افراد در معرض سر و صدای دامها و سایر حیوانات اهلی در زمینهای زراعی یا دامپروریها نیز هستند. تحقیقات نشان میدهد گاوها ممکن است در حین شیردوشی صدایی با شدت بالای ۸۸ دسیبل تولید کنند.
کارگران ساختمان
ابزار و ماشینهای سنگینی حین ساخت و ساز سر و صدای زیادی تولید میکنند که برای شنوایی افراد خطرناک است. انستیتوی ملی ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا (NIOSH) اعلام کرده است که ۷۳ درصد کارگران ساختمانی در معرض کم شنوایی و ناشنوایی هستند. سر و صدای اصلی که در محیطهای ساختمانی صدای تیرآهن و ماشینهای سنگین و ابزارهایی مانند دریلها و … است که صدایی بین ۱۱۵ تا ۱۲۰ دسیبل تولید میکنند. متأسفانه اکثر ماشینآلات و ابزارهای مورد استفاده، قدیمی و مستعمل هستند و صدای تولید شده شدیدتر است.
توصیههایی برای پیشگیری از آسیبهای شنوایی در محیط های کاری
مهمترین اقدام برای پیشگیری از آسیبهای شنوایی در مشاغل، کاهش شدت سر و صدا و زمان قرار گرفتن در معرض صدا است.توصیه میشود حتماً از گوشگیر یا هدفونهای محافظ گوش استفاده شود که سر و صدای محیطی را تا ۳۰ دسیبل کاهش میدهند. توصیه های انستیتوی ملی ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا (NIOSH) که باعث کاهش سر و صدای محیطهای کاری میشود. ابزار و تجهیزاتی استفاده کنید که سر و صدای ایجاد شده در محیطهای کاری را کاهش دهند. ابزار و آلات مورد استفاده را به طور مرتب تمیز، تعمیر و روغنکاری کنید تا صدای سایش و اضافی حذف شوند. منبع سر و صدا را تا حد امکان در یک فضای بسته نگهدارید. به این ترتیب که ماشینها و لوازمی دارای سر و صدای شدید را در محیطی جداگانه نگهداری کنید. روی پنجرهها و در و دیوار را به عایقکاری صدا مجهز کنید. مراجعه به مراکز طب کار برای جلوگیری از آسیب شغلی از اهمیت بالایی برخوردار است. پزشک متخصص با انجام تستها و آزمایشهای لازم میتواند تعیین کندکه چه میزان در معرض آسیبهای شنوایی قرار دارید. بنابراین بهتر میتواند شما را از روشهای پیشگیری و محافظت از گوشهایتان راهنمایی کند.