- بهمن 9, 1400
- اخبار, مقالات تجویز سمعک
در سمعکها کاربرد تکنولوژی دیجیتال سبب شده که عملکرد بهتری داشته باشند. دانستن اطلاعاتی درباره ویژگیهای سمعک هوشمند به شما در انتخاب سمعک و ویژگی های مورد نیازتان کمک میکند.
شکل ظاهری سمعکهای هوشمند میتواند نامرئی، پشت گوشی یا ریک یا رایت (RIC/RITE) باشند. منظور از هوشمند، تکنولوژی سمعک است و ارتباطی با ظاهر سمعک ندارد. برای نمونه، سمعک نامرئی هوشمند یعنی سمعکی که از نظر تکنولوژی، هوشمند است و شکل ظاهری آن نامرئی است.
در دنیای مدرن، ما برای ارتباط از موبایل، تبلت و ودستگاههای بیسیم (وایرلس) دیگری استفاده میکنیم. این دستگاهها از سیگنالهایی استفاده میکنند که از هوا و بوسیله گیرندههایی منتقل می شوند و بدون استفاده از سیم پیامها به دریافتکننده میرسد.با استفاده از این تکنولوژی کیفیت سمعکها نیز تغییر کرده است. این تغییرات عبارتند از:
کیفیت صدا
در تکنولوژی هوشمند وایرلس به جای اینکه هر سمعک عملکرد مستقل داشته باشد.سمعک گوش راست و چپ مثل یک سیستم واحد و کامل عمل میکنند. در این تکنولوژی هر دو سمعک از صدای ورودی بهصورت اشتراکی استفاده میکنند. تصمیمگیری برای پردازش صدا بر اساس اطلاعات ترکیبی از هر دو سمعک انجام می شود. مثلا اگر سمعک گوش راست بخواهد از حالت جهتداری میکروفون استفاده کند هر دو سمعک در یک زمان در این حالت قرار میگیرند.
سرعت انتقال اطلاعات در سمعکهای هوشمند در حد نانوثانیه است. این سرعت سریعتر از سرعتی است که مغز انسان میتواند کشف کند.پردازش صدا بهطور همزمان در هر دو سمعک انجام میشود و کیفیت صدا برای فرد بهبود مییابد.
مکانیابی
اختلاف شدت صدا در دو گوش و شنوایی دو گوشی باعث میشود ما به سرعت منبع صدا را مکانیابی کنیم.وقتی هر دو گوش کم شنوا باشد، برای مکانیابی صحیح شنواییشناس تجویز دو گوشی سمعک را توصیه میکند.
راحتی شنیداری
تکنولوژی وایرلس یا بلوتوث در سمعکها، سبب راحتی فرد میشود.وقتی ولوم یا برنامه سمعک را می خواهید تغییر دهید.فقط کافی است این تغییر را روی یک سمعک اعمال کنید. سمعک گوش دیگر بهصورت خودکار تغییر خواهد کرد.
اتصال
سمعکهای هوشمند معمولا قادر به اتصال بیسیم با دستگاههای دیگر و همچنین با همدیگر هستند. تکنولوژیهای مختلفی باعث این ارتباط بیسیم میشوند. متداولترین آنها میدانهای مغناطیسی، مدولاسیون فرکانس (FM) و بلوتوث است.
با پیشرفت تکنولوژی تلهکویل در سمعک هوشمند بلوتوثدار میتواند سیگنال را از گوشی تلفنی که نزدیک یک سمعک است جمعآوری کرده.سپس سیگنال را به سمعک گوش دیگر بفرستد. این ویژگی سبب میشود فرد صدای مخاطب را در هر دو سمعک (گوش) بشنود. همچنین بهطور موثری نویز محیط حذف میشود.
میدانهای الکترومغناطیسی را میتوان با نصب حلقه القایی (Induction loop) در اطراف اتاق ایجاد کرد. هر فردی که در اتاق سمعک دارد میتواند با تلهکویل بهراحتی بشنود. خیلی از اماکن عمومی مثل سالنهای سینما از این تکنولوژی استفاده میکنند.
بلوتوث تکنولوژی نسبتا جدیدی است. بیشتر سمعکهای بلوتوثی می توانند با رابط به دستگاههای دارای بلوتوث متصل شوند.سمعک بلوتوثی بهصورت بیسیم به رابط متصل می شود و رابط یا استریمر با بلوتوث به موبایل شما وصل شود. وقتی فردی با موبایل شما تماس میگیرد.سیگنال صوتی به صورت مستقیم به سمعکتان ارسال می شود.
سمعکهای هوشمند قادرند که مستقیم و بدون رابط (استریمر) به موبایل آیفون (دارای سیستم عامل iOS) وصل شوند. بهتازگی این تکنولوژی برای موبایلهای با سیستم عامل اندروید هم فراهم شده است.

ویژگیهای سمعک هوشمند
ولوم (Volume)
چندین سال است که ولوم سمعکها بهصورت خودکار با توجه به صدا محیط کم یا زیاد می شود.و دیگر نیاز نیست فرد به صورت دستی آن را تغییر دهد.
سمعکهای هوشمند با استفاده از تکنولوژی دیجیتال قادرند که صداها را به نواحی فرکانسی متفاوتی بهنام کانالها تقسیم کنند. ولوم هر کانال میتواند بهطور مستقل تنظیم شود. بهاین صورت که بعضی صداها بیشتر تقویت و بعضی کمتر تقویت می شوند. میزان تقویت در هر کانال را شنواییشناس با استفاده از نرمافزار انجام میدهد.
کانال (Channel)
گفتار از فرکانسهای مختلفی تشکیل شده است.در افراد دارای پیرگوشی، فرکانسهای بالا نسبت به فرکانسهای پایین بیشتر افت میکنند. بنابراین آنها معمولا صداهای گفتاری را میشنوند اما درک نمیکنند و مطمئن نیستند که دیگران چه میگویند.
کانالهای سمعک، گفتار و دیگر صداهای ورودی را به اجزا فرکانسی مختلف تقسیم میکند. سمعک میتواند مقداری دقیقی از تقویت را برای هر فرکانس بر اساس نیازهای شنیداری فرد و کم شنوایی او فراهم کند.
تعداد کانالهای سمعکها متفاوت است. با کانالهای بیشتر، امکان تنظیم دقیقتری برای کم شنوایی شما فراهم میشود. و آنالیز صداهای محیطی دقیقتر انجام میشود.
تراکم (Compression)
تفاوت بین کمترین صدای که میتوانید بشنود و بیشترین صدایی که میتوانید بهراحتی تحمل کنید، محدوده پویایی (Dynamic range) نامیده میشود. معمولا در کم شنوایی حسیعصبی و آمیخته محدوده پویایی کاهش می یابد. هنگامی که محدوده پویایی کم شود، فرد صداهای آهسته را نمیشنود، اما صداهای بلند هنوز در سطح شدتی یکسانی با افراد دارای شنوایی طبیعی درک میشوند. این پدیده رکروتمنت (Recruitment) نامیده میشود.
بنابراین اگر سمعک صداهای بلند را مثل صداهای آهسته تقویت کند، افراد دارای محدوده پویایی کم، صداهای بلند را بهصورت بلند و ناراحتکننده می شنوند. به همین دلیل، سمعکهای دیجیتال و هوشمند از تراکم استفاده میکنند. تراکم باعث تقویت بیشتر صداهای آهسته میشود و تقویت کمتر صداهای بلند می شود.
سیستم مهارکننده سوت (Feedback Cancelling)
وقتی صداهای تقویتشده از مجرای گوش نشت پیدا کنند.دوباره وارد میکروفون سمعک میشوند. این صداها دوباره تقویت می شود و با شدت صوتی بلندتری شنیده میشوند. صداهای تقویتشده دوباره نشت پیدا کرده و وارد میکروفون شده، دوباره تقویتشده و این بار حتی با شدت صوتی بلندتری شنیده میشوند. وقتی این سیکل ادامه یابد، سمعک شروع به سوت زدن میکند. این سیکل، حلقه فیدبک (Feedback loop) نامیده میشود.
سمعکهای دیجیتال و هوشمند قادرند، حلقه فیدبک را بوسیله تولید صداهای تقویتشده در فاز مخالف از بین برده و آنها را مهار کنند.
کاهنده نویز (Noise Reduction)
یکی از پُر چالشترین محیطهای شنیداری برای افراد کم شنوا، درک گفتار در محیط شلوغ و نویزی می باشد. سیستم کاهنده نویز در سمعکها سعی میکند، گفتار را از نویز تشخیص دهد و این دو را از هم جدا کند. با کاهش سطح شدت نویز، گفتار میتواند با تلاش کمتری شنیده شود.
سمعکهای هوشمند از الگوریتمهای متفاوتی برای تفکیک گفتار از نویز استفاده میکنند.
جهتداری (Directionality)
لاله گوش با ایجاد مانع برای صداهایی که از عقب میآیند، در شنیدن صداهایی که از جلو و کنارهها میآیند کمک میکند. هنگام گوش دادن به گفتار در حضور نویز زمینه میتواند کمککننده باشد.
سمعکهای دارای دو میکروفون جهت صداها را بر این اساس تشخیص میدهند. صداهایی که از پشت میآیند، به میکروفون عقبی قبل از میکروفون جلویی میرسند و برعکس. بنابراین، سمعک میتواند روی گفتار تمرکز کند و گفتار را از نویز جدا کند.
جهتداری ثابت (Fixed directionality):
در این حالت سمعک فقط صداهایی که مستقیم از جلوی میآیند را جمعآوری میکند. این حالت فقط هنگامی کمک میکند، که نویز دقیقا پشت شما و گفتار دقیقا جلوی شما باشد.
جهتداری تطبیقی (Adaptive directionality):
در این حالت سمعک بهطور پیوسته در جستجوی گفتار است. تا در همان جهت گفتار و به دور از نویز تمرکز کند. (چنانچه آنها از جهات متفاوتی بیایند).
جهتداری محدود (Narrow directionality):
در مقایسه با جهتداری ثابت و تطبیقی، جهتداری محدود شعاع کمتری دارد. برای اینکه بتواند تمرکز بیشتری روی گفتار داشته باشد.
سازگاری با تلفن (Telephone Adaptation)
درک گفتار هنگام صحبت کردن با تلفن برای برخی از افراد کم شنوا ممکن است دشوار باشد. در این موارد سمعک به روشهای مختلف به فرد کمک میکند. میتوان با قرار دادن بلندگوی تلفن نزدیک میکروفون سمعک یا با استفاده از کویل القایی الکترومغناطیس (تلهکویل) صدای موبایل و تلفن ثابت را شنید. همچنین با سمعکهای پیشرفته (Premium) فرد میتواند صدای تلفن را در هر دو گوشش بشنود.
ارتباط وایرلس (Wireless Connectivity)
این تکنولوژی از رابط (استریمر) وایرلس یا بلوتوث برای دریافت صدا از فرستنده بلوتوث و ارسال صدا به سمعک استفاده میکند. استریمر سیگنال بلوتوثی را از گوشی موبایل، تلویزیون و MP3 دریافت کرده و آن را مستقیم به سمعکها می فرستد.
خود فراگیری (Self Learning)
سمعکها با این ویژگی میزان ولوم یا برنامهای که در محیطهای مشخصی از آنها استفاده شده.را در حافظهشان ثبت می کنند و از این اطلاعات ثبتشده استفاده می کنند. مثلا اگر شما هر روز صبح با ریموت کنترل ولوم سمعک را کم میکنید، بعداز مدتی سمعک را که روشن میکنید، ولوم سمعک بهطور خودکار کم میشود.
ثبت داده (Data Logging)
بیشتر سمعکهای هوشمند تعداد ساعتهای استفاده از سمعک را ثبت می کنند.و همچنین اینکه فرد از کدام برنامهها استفاده کرده. چند بار و چه مقدار ولوم را افزایش یا کاهش داده و حتی ویژگیهای صداهای محیطی را ثبت میکنند. این ابزار معمولا در تنظیمات بعدی سمعک کمککننده هستند. همچنین به شنواییشناس کمک میکند تا بعضی مشکلاتی که تجربه کردید را تشخیص داده و آنها را برطرف کند.
تنزل فرکانسی (Frequency Lowering)
برخی از سمعکهای دیجیتال ویژگی به نام تنزل فرکانسی دارند. هنگامی که میزان کم شنوایی در فرکانسهای بالا بسیار زیاد است، تقویت کافی این فرکانسها مشکل است. با تنزل فرکانسی صداهای فرکانس بالا به فرکانسهای پایینتر انتقال مییابند.محدودهای که معمولا شنوایی بهتر می باشد.
مولد صدا یا پوشاننده وزوز گوش (Sound Generators or Tinnitus Maskers)
برخی از سمعکهای دیجیتال و هوشمند دارای مولد صدا هستند.صداهایی تولید میکنند که در محیط شنیده نمیشوند. صداهای تولیدشده توسط مولدها میتواند به کاهش وزوزی که در گوش یا سر شنیده میشود، کمک کند.

مزایای استفاده از بلوتوث در سمعکهای وایرلس
تجربه شنیداری شخصی
ولوم صدا را میتوان با استریمر یا سمعک تغییر داد. در حالتی که از وسایل پخشکننده موسیقی (Music player) استفاده میشود، سمعکهای هوشمند بلوتوثدار مانند هدفون یا هندزفری وایرلس عمل میکنند. در گوشی موبایل، میتوان سمعکها را طوری تنظیم کرد که صدای مخاطب فقط به یک سمعک منتقل شود. و سمعک گوش دیگر عملکردی عادی برای شنیدن صداهای اطراف داشته باشد.
اتصالات چندگانه
معمولا میتوان چندین دستگاه را با بولوتوث به استریمر وصل کرد. بهطوری که به راحتی میتوانید انتقال صدا را بین دستگاههای مختلف جا به جا کنید.
ریموت کنترل سمعک شما
معمولا میتوان با استریمر یا اپلیکشن نصبشده در گوشی موبایل ولوم یا برنامه سمعکهای وایرلس را تغییر داد. این ویژگی در سمعکهایی که از نظر اندازه خیلی کوچک هستند، می تواند خیلی مفید باشد.
پروتکل استاندارد
بلوتوث دارای پروتکلی استاندارد در صنعت الکترونیک است. این تکنولوژی منحصر به سمعک یا کمپانی خاصی نیست و در همه دستگاهها یکسان عمل میکند. این پلتفرم برای سالها مورد آزمایش قرار گرفته و اصلاحشده. و چندین سال است که در صنعت موبایل مورد استفاده قرار گرفته است. بنابراین، انتقال سیگنال صوتی با بلوتوث بدون اختلال و کاملا امن است.
درصورت تمایل به خریداقساطی سمعک های هوشمند، مطلع شدن از قیمت سمعک ها و شرایط امتحان رایگان سمعک، میتوانید از کاراشناسان دلآواسمعک مشاوره های لازم را دریافت نمایید.