تشخیص سمعک برای نوزادان و کودکان بعد از انجام تست های زیر انجام می شود:
ضرورت و اهمیت غربالگری شنوایی در کودکان

بعد از به دنیا آمدن کودک و قبل از ترخیص از بیمارستان باید تست غربالگری شنوایی نوزادان انجام شود. رشد شنوایی کودکان از زمان جنینی آغاز می شود و یادگیری نوزاد از ابتدای تولد از طریق شنوایی اتفاق می افتد.اگر به دانستن چگونگی رشد شنیداری کودکان علاقه مند هستید میتوانید در قسمت مقالات مطالعه کنید. والدین باید با انجام تست غربالگری شنوایی نوزادان از سلامت شنوایی نوزاد خود در ماه های اول مطمئن شوند.
غربالگری در نوزادان به دو صورت 1-انتشار صدا از گوش داخلی (OAE) و 2-پاسخ خودکار شنوایی مغزی (ABR) انجام می شود. لازم به ذکر است که این تست ها ساده و آسان و بدون درد است.و معمولا در حالت خواب انجام می شود.
اهمیت تجویز سمعک برای نوزادان و کودکان
سمعک میتواند به بهتر شدن شنوایی و گفتار کودکان کم شنوا کمک کند. بهویژه کودکانی که مبتلا به کم شنوایی حسیعصبی هستند.( کم شنوایی در گوش داخلی، به علت آسیب سلولهای موئی یا آسیب عصب شنوایی). اگر شنواییشناس ( ادیولوژیست ) برای کودک شما سمعک تجویز کرد،کودک شما باید از سمعکها به صورت مداوم استفاده کند. بهویژه اگر نوزاد یا کودک شما در اوایل دوران زندگیاش باشد زیرا:
_از تولد تا سه سالگی زمان حساسی است و رشد مغز کودکان سریع است . به همین دلیل شنیدن همه ی صداها بهصورت دائمی برای رشد و تکامل عصب شنوایی، گفتارو زبان او ضروری است.
_گوش دادن و صحبت کردن با کودک در رشد و توسعه زبان او اهمیت زیادی دارد. کودکان نرمال ،کلمات و دستور زبان شفاهی و ساختار زبان را با شنیدن گفتار خانواده و دیگران بهطور اتفاقی فرامیگیرند. ولی برای یادگیری کودکان کم شنوا،نیاز به کمک دارد. و باید با تربیت شنوایی و گفتار درمانی و همچنین تمرکز روی ورودی شنیداری کودک کم شنوا به او کمک کرد.
_شنوایی پیوسته و مداوم برای کودکان مهم هست. بهویژه در ارتباط نوزادان و خردسالان با والدینشان که منجر به رابطهای منسجم و قابل پیشبینی در خانواده میشود.
سمعک بهتر است یا کاشت حلزون؟
برای بیشتر کودکان کم شنوا سمعک گزینه خوبی است و تجویز سمعک برای آنها مفید است. بااینحال، برای بعضی از کودکان کاشت حلزون نسبت به سمعک عملکرد بهتری دارد.
شنواییشناس(ادیولوژیست)و پزشک متخصص گوش و حلق و بینی تشخیص میدهند که کودک کم شنوا نیاز به سمعک یا کاشت حلزون دارد. کاندیداتوری برای سمعک یا کاشت حلزون بر اساس نوع و میزان کم شنوایی و همچنین ساختارو شکل گوش تعیین میشود.
هنگامی که کم شنوایی در نوزاد تشخیص داده شود، ابتدا برای کودک سمعک تجویز میشود. و سپس بعد از چندماه استفاده در صورت نیاز برای کاشت حلزون کاندید میشود.
سمعک باید تا قبل از شش ماهگی تجویز شود. و اگر کاشت حلزون انتخاب بهتری باشد، بهتر است در سن 12 ماهگی انجام شود. درکودکان مبتلا به کم شنوایی دوطرفه باید سمعک بصورت دوطرفه تجویز شود.
شنوایی کودک کم شنوا بهصورت متوالی ارزیابی و پیگیری میشود تا توانایی شنوایی کودک و کارایی سمعک مشخص شود.
تجویز سمعک برای کودکان

بهترین زمان استفاده از سمعک برای کودکان قبل از 6 ماهگی می باشد . اگر در این زمان سمعک مناسب تجویز شود و یک برنامه توانبخشی خوب برای کودک آماده شود. کودک می تواند به مهارت های رشدی هم سن و سال های خود برسد.
درکودکان مبتلا به کم شنوایی دوطرفه باید سمعک بصورت دوطرفه تجویز شود. زیرا باعث جهت یابی مناسب و درک گفتار بهتر در کودک می شود.
برای بیشتر کودکان کمشنوا بدون در نظر گرفتن میزان کم شنوایی،سمعک پشت گوشی(BTE) تجویز میشود چون در کودکان:
_کانال گوش کوچک است .
_معمولا جرم زیاد در کانال گوش کودکان وجود دارد.
_سمعک های داخل گوشی نسبت به پشت گوشی زودتر خراب می شوند.
_کانال گوش کودکان دائما درحال رشد است و اندازه کانال گوش سریع تغییر می کند.
_قدرت سمعک داخل گوشی کمتر است و برای کم شنوایی شدید نمی شود از آن استفاده کرد.
اما می توان سمعک نامرئی یا سمعک های داخل گوشی را از سن 8 سالگی یا سنین بالاتر برای کودکان تجویز کرد. البته درصورتیکه نوع، میزان کم شنوایی کودک،همچنین اندازه و شکل مجرای گوش کودک برای تجویز سمعک نامرئی یا داخل گوشی مناسب باشد.
سمعکهای پشت گوشی با اندازه کوچک انتخاب مناسبی هستند. این سمعکها طوری ساخته شدهاند تا تجویز ایمن و مناسبی برای کودکان انجام شود.
سمعکها صدا را با قالب پلاستیکی و نرمی که در گوش قرار میگیرد انتقال میدهند. وقتی کودک رشد میکند اندازه کانال گوش اونیز تغییر میکند.مزیت سمعک های پشت گوشی تعویض قالب سمعک بدون نیاز به تعویض خود سمعک است.
تجویز سمعک
در اولین جلسه،شنوایی شناس(ادیولوژیست )ابتدا از مناسب بودن قالبها اطمینان پیدا میکند. سپس سمعکها را با توجه به نوع و میزان کم شنوایی کودک تنظیم میکند. هنگامی که سمعکها برای اولین بار تنظیم و فعال شد، کودک با شنیدن صداهای جدید بلافاصله واکنش می دهد . شروع به خندیدن میکند. کودکان تمایل دارند تا با چرخاندن سرشان به سمت والدین، عکسالعمل فوری به صدای مادر یا پدرشان داشته باشند.
همچنین شنواییشناس باید به والدین آموزش های لازم را بدهد. باید درباره گذاشتن و برداشتن سمعکها، اتصال و جدا سازی قالب از سمعک و تفاوت بین سمعک و قالب گوش راست و چپ را توضیح دهد. والدین کودک باید روشن و خاموش کردن سمعک را بدانند. و اینکه چطور مطمئن شوند که سمعک کار میکند و نحوه تعویض باتری را یاد بگیرند. باتری سمعک معمولا با توجه به تکنولوژی سمعک و میزان کم شنوایی هر هفت تا دوازده روز باید تعویض شود. همچنین والدین باید روش نگهداری و تمیز کردن قالب و سمعکها را یاد بگیرند.
پیگیری های بعدی برای بررسی عملکرد سمعک ضروری است. کانال گوش کودک بهسرعت رشد میکند . نشت صدا به علت کوچک بودن قالب میتواند باعث تولید فیدبک (سوت) شود. قالب سمعک با توجه به رشد نوزاد ممکن است نیاز باشد که هر سه تا چهار ماه یکبار تعویض شود.
تطابق کودکان با سمعک

عادت کردن کودکان به سمعک ممکن است سخت و زمان بر باشد. این مشکل در کودکانی که از نوزادی بهطور مداوم از سمعک استفاده نکردند بیشتر است. اگر کودک درگذاشتن سمعکها روی گوشش مقاومت میکند، نسبت به آن واکنش منفی دارد،برای رفع این مشکل روش هایی وجود دارد:
_سمعکها را وقتی که با کودک خود فعالیتی سرگرمکننده انجام میدهید روی گوشش بگذارید. وقتی که تمایل کمتری نسبت به برداشتن سمعکها دارد و سرگرم فعالیت مورد علاقه اش است.
_از هدبند نرمی که سمعکها را محکم نگه دارد استفاده کنید، طوری که روی میکروفونها را نپوشاند.
_استفاده از گیرههای نگهدارنده سمعک برای وصل کردن به لباس کودک. حتی اگر کودک سمعکها را بردارد، این وسایل گران قیمت گم نمیشوند.
اگر کودک شما بهطور مرتب سمعکها را از روی گوشش برمیدارد،ممکن است نشانهای از احساس ناراحتی به علت قالب نامناسب باشد. در این موارد سریع به شنواییشناس مراجعه کرده که قالب جدید تهیه شود.
بررسی روزانه سمعک
باید سمعک کودک را بهصورت روزانه بررسی کنید.قبل از قرار دادن سمعک روی گوش کودک به صدای آن گوش دهید . آن را بررسی کنید و مطمئن شوید که سمعک روشن است باتری کار میکند . از نظر جرم، رطوبت و پارگی تیوب مشکلی نداشته باشد.اگر شما صدای تقویت شده سمعک را نمیشنوید ، کودک شما نیز نمیتواند صدا را بشنود.
اگر سمعک صدا را تقویت نکرد، ابتدا از روشن بودن سمعک اطمینان حاصل کنید. اگر روشن بود و کار نمیکرد،باتری سمعک را تست کنید. برای تست باتری سمعک میتوانید از تستر باتری استفاده کنید.
توجه داشته باشید برای کودک خود سمعکی را انتخاب کنید که قفل مخصوص درب باتری داشته باشد. بهطوریکه کودک نتواند خودش باتری سمعک را بیرون بیاورد. بچهها دوست دارند که اشیا را دهانشان قرار بدهند. بنابراین همیشه باتری سمعک را دور از دسترس کودکان قرار دهید.
انجام تست های کودکان از زمان بدو تولد، چکاپ های بعد از آن و همچنین غربالگری شنوایی در سن مدرسه بسیار اهمیت دارد.لطفا در صورت وجود هرگونه مشکل سریعا اقدام نمایید و مشاوره های لازم را از متخصص شنوایی دریافت کنید. در مرکز شنوایی دلآواسمعک تجویز تخصصی انواع سمعک ها برای کودکان انجام می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کم شنوایی کودکان می توانید به قسمت مقالات شنوایی و کم شنوایی کودکان رجوع کنید .
